Registruj se

Predstavljamo: Volvo 40.1 i 40.2

Volvo je bio veoma zauzet prethodnih nekoliko meseci. Švedski proizvođač vozila je predstavio potpuno novi i mnogo hvaljeni XC90 veći krosover, zatim takođe potpuno nove S90 sedan i V90 karavan i na kraju osveženi V40 hetč.

Kompanija se ne zadovoljava postignutim i trenutno radi na nekoliko novih modela, a šta možemo da očekujemo u bliskoj budućnosti su pokazali 40.1 i 40.2 koncepti.

Oni u velikoj meri nagoveštavaju novitet koji će da zameni dosadašnji V40, a zauzimaće poziciju ispod S60. Njega će pokretati potpuno nova CMA platforma, koju je Volvo razvio zajedno sa vlasnikom kompanije Kineskim Geelyem.

Nakon što stigne zamena za V40 (u vreme pisanja ove priče nije poznato koje ime će da nosi), Volvo će da proširi ponudu i sa malim krosoverom pod XC40 imenom. On će biti dostupan u dve verzije - standardnim krosoverom zasnovanim na 40.1 i nešto više sportskim krosoverom, sa nižim krovom u stilu kupea sa četvoro vrata, zasnovanim na 40.2.

Pomenuta CMA platforma je razvijena specifično za manje proizvode i biti će dovoljno fleksibilna da pokreće nekoliko različitih motora, kao što su benzinac, dizel, plug-in hibrid i na kraju električni, a sve navedene verzije će biti ponuđene na budućim vozilima kompanije sa ciljem da Volvo u naredne četiri godine dostigne nivo koju imaju Mercedes, BMW i Audi.

Švedski gigant takođe planira da ponudi novi električni automobil do 2019. godine na CMA platformi, a nešto kasnije i sličan krosover. Kompanija trenutno radi na novom T5 Twin Engine plug-in hibridu, koji će da kombinuje turbo motor od četiri cilindra sa pogonom na prednjim točkovima i sedam brzina automatskim menjačem.

U svakom slučaju, 40.1 i 40.2 koncepti su dizajnerski zasnovani na sadašnjim Volovim modelima, a glavni dizajner Thomas Ingenlath kaže da će svaki od njih imati poseban karakter čime će na prvi pogled biti jasno da stižu iz iste pozicije, ali da je svaki poseban na svoj način. Oba modela pokreće rani prototip 1.5L motora sa 180 ks dok električni motori dodaju još 74 ks, a na taj način oba modela su u stanju da pređu 347 kilometara između punjenja.

Prvi od novih modela možemo da očekujemo već sledeće godine na nekom većem evropskom salonu automobila.

Sudeći prema dosadašnjim reakcijama, Volvo proživljava novu mladost i definitivno ima svetlu budućnost. 
 

PROČITAJTE JOŠ 
VOZILI SMO VOLVO V40

 

Autor teksta: Talladega
Foto: Volvo
brzabrzina,com

Komentari

comments powered by Disqus