Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Renault Grand Scenic

Renault će sa ponosom reći da je osnovao klasu Multi Purpose Vehicles (MPV) vozila na evropskom tržištu.

 

Još od kada je model Espace debitovao 1984 godine, francuski proizvođač vozila je u potpunosti kontrolisao klasu, ali se situacija značajno promenila prethodnih godina. Peta generacija Espacea, predstavljena 2015. godine, je postala krosover, ali se Renault još uvek nije spreman da se preda sa manjim modelom Scenic.

 

Njegova prodaja, iako je značajno pala prethodnih godina, je i dalje visoka i prošle godine je prodato oko 108,000 primeraka, što je bilo dovoljno za drugo mesto u klasi, odmah iza modela Citroen C4 Picasso.


Na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi svetlost dana je ugledao potpuno novi Scenic, a sada na tržište stiže i njegova veća verzija pod Grand Scenic oznakom. Većina dizajnerskih linija su preuzeti sa R-Space koncepta iz 2011. godine, a on kombinuje linije MPV-a i krosovera.

 

Novi model je veći od prethodnika, ali ne u značajnoj meri i nove 20-inče felne mu svakako pružaju premijum dizajn.

Renault kaže da je posvetio veliku pažnju dizajnu jer su stil i dinamičnost karakteristike koje su svakako nedostajale prethodniku. Na prvi pogled se čini da je francuski proizvođač vozila uradio odličan posao, ali kao i u prošlosti konačnu reč će imati kupci. Po prvi put u istoriji Scenic se može dobiti sa LED farovima, spomenutim 20-inčnim felnama i dvo-boji.

To znači da će krov moći da se dobije u drugačijoj boji od ostatka automobila, a u ponudi će biti deset boja, od kojih neke nisu tradicionalne, što još više govori koliko Renault želi da promeni imidz ovog vozila. Velika pažnja je posvećena i na enterijer i on je mnogo više premijum nego u prošlosti. Tu je veliki 8.7-inčni monitor i bogat izbor standardne i opcione opreme.

Kupac može da bira između verzija sa pet i sedam sedišta, a prostor gepeka iznosi impresivnih 718 litara ili 40 litara više nego u prošlosti. Kada je reč o mehanici, tu su dva benzinca i čak šest dizela. Benzinci razvijaju 113 ks i 128 ks, dok su dizeli snage od 94 ks do 158 ks, a nešto kasnije u ponudi će se pojaviti i hibrid. U vreme pisanja ove priče Renault nije objavio brojeve potrošnje, ali najekonomičnija verzija bi trebala da pruža kombinovanu potrošnju od 3.5 litre na 100 kilometara.

 

Svi modeli imaju u ponudi standardan šest brzina manualni menjač dok su automatici sa šest i sedam brzina opcioni na ostatku ponude. 
 

PROČITAJTE JOŠ
Predstavljamo: Opel Zafira

Početna cena za Scenic u Velikoj Britaniji iznosi 21,000 funti (oko 27,000 evra ili 29,000 dolara), što je značajno više nego  cena rivala kao što su Ford C-Max, a ni BMW 2-Series Active Tourer nije mnogo skuplji.

Ipak, Renault je uveren na uspeh najviše zbog svoje istorije i unapređenog modela.

Ako do toga ne dođe, Scenic bi mogao da prati Espace i u sledećoj generaciji postane krosover.

Autor teksta: Talladega
Foto: Renault
brzabrzina.com

 

Komentari

comments powered by Disqus