Registruj se

Novo:Renaultsport Clio RS16

Renaultsport, sportsko odeljenje ovog francuskog proizvođača vozila, je predstavio svoj najbrži proizvod u svojoj 40-godišnjoj istoriji.

 

Novi Clio RS16 razvija 271 ks i predstavljen je pred Veliku Nagradu Monaka od strane vozača Renaulta u Formula 1 šampionatu Kevin Magnussena. RS16 je još uvek zvanično koncept, a odlikuje ga 2.0L turbo motor i manualni menjač iz jednog drugog Renaulta, mnogo hvaljenog Megane RS 275 Trophy R.

 

Pomenuti automobil je najbrži Renault sa pogonom na prednjim točkovima na čuvenoj nemačkoj stazi Nurburgring, a manji i lakši RS16 bi mogao da obori rekord koji je nedavno postavio Volkswagen GTI Clubsport.

 

Francuski gigant se takođe nada da bi RS16 mogao da dostigne kultni status kao njegovi prethodnici sa centralno postavljenim motorom, kao što su R5 Turbo i Clio V6. Prvi čovek Renaultsporta Patrice Ratti je izjavio da su dva RS16 prototipa razvijena za manje od pet meseci sa ciljem da se napadne pomenuti rekord na Nurburgringu.

Pomenuti Megane Trophy R je razvijao 209 ks po toni dok je RS16 za 100 kg lakši i razvija 225 ks po toni. Osim spomenutog podatka, Renault nije želeo da otkrije više detalja osim podatka da smatra da je vreme da Clio dobije boljeg naslednika.

Naime, trenutni Clio RS200 nije dobro primljen od strane kupaca, a njegova nova tehnologija sa 1.6L turbo motorom i automatskim menjačem je dobila kritike da nije dinamična kao kod prethodnika, koji je pružao atmosferski 2.0L motor i manualni menjač. 


 

Poznati su samo neki tehnočki detalji, pa je tako RS16 za šest centimetara širi nego standardan Clio dok su felne 16-inčne. Dizajnerske detalje možemo da uočimo u vidu agresivnijih branika, crnih detalja i grafika i većih felga, čime se na prvi pogled dolazi do zaključka da nije reč o standardnom Cliju.

 

U vreme pisanja ove priče postoje samo nagađanja kao što su da bi početna cena mogla da iznosi oko 40,000 evra (oko 44,800 dolara) i da će biti ponuđeno samo 250 primeraka.
 

PROČITAJTE JOŠ
Novo: Hyundai premium brend - Genesis

 

Kao što smo pomenuli, RS16 je još uvek samo koncept, ali šanse su realna da će uskoro da usledi i serijski model, dok bi prvi primerci bili isporučeni kupcima sledećeg leta. 

Autor teksta: Tallageda
Foto: Renaultsport

brzabrzina.com

 

Komentari

comments powered by Disqus