Registruj se

Predstavljamo: Opel Zafira

Opel je predstavio osveženu Zafiru i sa njom najavio napad na lidere u klasi kao što su Citroen Grand Picasso i Ford S-Max.

 

Dok je Zafira nekada bila jedan od najprodavanijih krosovera u klasi (2002. godine je prodato rekordnih 242.000 primeraka), prethodnih godina prodaja je pala u značajnoj meri, a prošle godine je prodato samo 55.933 vozila, što je najmanja cifra u 17-godišnjoj istoriji ovog modela.

 

Prošlo je pet godina od kada je Zafira poslednji put restiliyovana, pa je nemački proizvođač vozila shvatio da je vreme za promene. Kao i u prošlosti, pored znaka Opela, Zafira će se u Velikoj Britaniji prodavati i kao Vauxhall.

 

Za 2017. godinu Zafira donosi osveženi dizajn i enterijer, veći izbor konekcija za mobilne telefone i nekoliko novih opcija za upozoravanje vozača o sigurnosnim merama. Sa dizajnerske strane, Zafira donosi nove branike i nešto osvežena svetla sa ciljem da se on približi nedavno predstavljenoj Astri.

 

Glavni dizajner Mark Adams je potvrdio da je upravo Astra služila kao dizajnerska ispiracija, posebno nakon što je proglašena za Evropski automobil godine u 2016. godini. Po prvi put u istoriji Astra se može dobiti i sa LED farovima, koji se mogu podesiti na devet različitih načina zavisno od uslova vožnje.

 

Kada je reč o enterijeru, kontrolna tabla je potpuno nova ponovo sa ciljem da se prati Astra, a tu je i novi 7-inčni monitor. Opelov IntelliLink omogućava vlasniku da poveće svoj telefon preko Apple CarPlay i Android Auto, a u opciji je i navigacioni sistem.

PROČITAJTE JOŠ 
Test: Opel Corsa Color Edition 1.4 Turbo

General Motorsov OnStar sistem je unapređen, a pored toga što zove hitnu pomoć u slučaju sudara i u stanju je da pronađe vaš automobil ako je ukraden, on takođe sada pruža i bežični internet za čak sedam kompjutera i telefona. Prostor se nije menjao u većoj meri, pa tako i on dalje iznosi 710 litara sa podignutim sedištima, odnosno 1,860 litara sa spuštenim sedištima.

 

Kada je reč o mehanici, većih promena nema. Ponuda benzinaca se zasniva na 1.4L (sa 118 ks i 138 ks) i 1.6L (sa 168 ks i 197 ks) motorima dok ponudu dizela čine 1.6L (sa 118 ks i 134 ks) i 2.0L (sa 130 ks, 170 ks i 192 ks) motori.

Pogon na prednjim točkovima je i dalje standardan, dok je izbor menjača manualni i automatski sa po šest brzina. 

PROČITAJTE JOŠ
Lamborghini Miura slavi 50 rođendan

 

Opel već sada prima porudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima do kraja godine. 

Iako osveženi model sigurno neće napraviti veću razliku na tržištu, on je u ovom momentu ipak unapređenje dok  ne debituje potpuno nova generacija.

Autor teksta:Talladega
Foto: Opel
Brzabrzina.com

 

 

 

 

 

 

Komentari

comments powered by Disqus