Registruj se

Chevrolet Corvette Grand Sport

Iako se Chevrolet zvanično povukao sa evropskog tržišta pre nekoliko godina, neki njegovi modeli, kao što su Camaro i Corvette, su i dalje dostupni na starom kontinentu preko određenih salona.

Od kada je Corvette C7 debitovao pre dve godine prodaja je značajno skočila sa tek nešto više od 12,000 primeraka do približno 35,000 primeraka na godišnjem nivou na domaćem aemričkom tržištu, ali je ona i dalje veoma limitirana u Evropi sa samo 488 prodatih primeraka prošle godine.

Iz navedenog razloga američki proizvođač vozila želi veću promociju u Evropi, a za tako nešto je izabran ovogodišnji salon automobila u Ženevi gde je predstavljena nova Grand Sport verzija.

Kao i u prošlosti, Grand Sport će da popuni poziciju između standardne Corvette i Z06 visokih performansi, a pružaće najbolje karakteristike iza oba sveta.

Za početak, Grand Sport deli atmosferski 6.2L V8 motor sa 460 ks iz standardne Corvette, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko sedam brzina manualnog menjača.

Chevrolet najavljuje da će sledeće godine u ponudi biti i automatik sa osam brzina. Ostatak mehanike je uglavnom pozajmljen sa Z06 po pitanju suspenzije i kočnica, čime se dobija možda proizvod koji je jednako zabavan za vožnju kao Z06, ali zbog slabijeg motora ipak nema njegovu visoku cenu.

Američki proizvođač vozila kaže da Grand Sport može da pruži 1.05g u krivinama i da je pomenuti motor jedan od najboljih atmosferaca u auto industriji.

Za ekstra novac vlasnik može da dobije i Z07 paket opreme (čime se dobija 1.2g u krivinama), a on dodaje carbon-keramičke kočnice, Michelin Sports Cup 2 gume i aerodinamične dodatke.

Kupac takođe može da bira i između kupea i kabrioleta, a dizajnerske promene su minimalne i odnose se na dve trkačke trake u prednjem delu automobila i 19-inčne felne napred i 20-inčne felne pozadi.

U vreme pisanja ove priče Chevrolet nije objavio cenu, a ona bi trebalo da iznosi oko 70,000 dolara (oko 64,600 evra) na domaćem tržištu.

Grand Sport se očekuje u prodaji u septembru, prvo u Severnoj Americi, a kasnije i u ostatku sveta.

Iako neće napraviti revoluciju u klasi, on bi na oba kontinenta trebalo da poveća prodaju.

Autor: Talladega

Slike: Chevrolet

brzabrzina.com

Komentari

comments powered by Disqus