Registruj se

Predstavljamo: Volvo S60 R-Design

S60 je jedan od najboljih automobila koje je Volvo izbacio u svojoj dugogodišnjoj istoriji, a ako ne i najbolji generalno, onda sigurno najbolji u poslednjih 20-ak godina.

 

 

S60 je 2012. godine postao još bolji zahvaljujući sportskoj R-Design verziji koji nastavlja uspešnu tradiciju prve generacije S60 R kao i čuvenog 850 R iz 1990ih kao i turbo modela iz 80ih i 90ih godina. 

Prvi automobil sa R-Design oznakom je bio C30 pre nekoliko godina, mada je ova verzija bila samo dizajnerska.

Za razliku od C30, S60 je dobio povećanje snage poznatog 3.0L I6 motora sa 300 ks i 440 Nm obrtnog momenta na 325 ks i 479 Nm obrtnog momenta zahvaljujući povećanju kompresije na turbu na 14.5 psi, što znači da je S60 R-Design najmoćniji serijski automobil koji je švedski proizvođač vozila ikada proizveo.

Pored veće snage, ostale mehaničke promene se odnose na spuštenu suspenziju i jače kočnice.
 

PROČITAJTE JOŠ
EGR ventili: kako rade, čemu služe?

 

Sa dizajnerske strane, R-Design se razlikuje od običnog S60 po crnom grilu, malom spojleru kao i po 18 inčnim felnama. Ovaj Volvo je dobio i nova sedišta, koja su veoma udobna, volan i menjač.

 

 

Snaga se prenosi na sva četiri točka preko šest brzina automatskog menjača dok ubrzanje do 100 km/h postiže za samo 5.3 sekunde.

Ono što je zanimljivo je da, i pored veće snage, S60 nije izgubio na ekonomičnosti pa tako i dalje troši 13 litara u gradu i devet litara na autoputu.

Na putu S60 R-Design oduševljava. I6 motor je startan i veoma tih čak i pri većim obrtajima. Automatski menjač možda nije najbolji izbor za sportski automobil, ali Volvo je očekivao da će većina kupaca biti stariji ljudi koji žele automobil za svakodnevnu vožnju sa malo više stila i snage u poređenju sa običnim S60.

Volvo je ipak naglasio da sprema još jedan menjač za S60 što nam govori da će se R-Design ipak moći naručiti i sa manualnim menjalem. Što se tiše ponašanja u krivinama to je još jedna kategorija gde R-Design oduševljava i ponaša se u stilu pravih sportskih automobila.

 

 

Za kraj ćemo pomenuti i cenu, koja u Severnoj Americi iznosi $43,475 u šta je već uključen $1,500 Premium paket koji dodaje HID farove, vozačevo sedište na dugme i šiber.

Radi poređenja, glavni rival BMW 335i xDrive ima početnu cenu od $45,475 dok jAudi S4 košta $48,175.

Da li je S60 pravi sportski sedan?

Ne, ali pruža dopadljiv dizajn i solidne performance. A sa godišnjom prodajom od ispod 1,200 primeraka takođe pruža i ekskluzivnost.

Autor: Talladega

Foto: Volvo 

 

Komentari

comments powered by Disqus