Registruj se

Dacia-"galski duh" iz Rumunije

Ovaj rumunski brend nema tako dugu istoriju, a počeci se vezuju za 1968. godinu kada je otvorena prva fabrika u gradiću Colibasi nedaleko od Piteštija u okrugu Arges.  

Dacia, na sreću, nije doživela istu sudbinu kao Aro, nešto stariji i manje poznat rumunski proizvođač koji je nastao 1957. a u istoriju definitivno otišao početkom 2003. godine posle 45 godina poslovanja i 380.000 proizvedenih automobila, među kojima su bila i vojna vozila i druga vozila specijalne namene. Ali, o ovoj interesantnoj fabrici, nekom drugom prilikom.    

Prvu postavu Dacia tima činili su veoma snažni, ali estetski izuzetno ružni model Dacia 1300, kao i nekoliko drugih koji su se zasnivali na njenoj platformi – 1310, 1400 i 1410, tako da se slobodno može reći da je Dacia 1300 glavno i prvo poglavlje u istoriji ove rumunske fabrike.

foto: 
dacia24.de

Uprkos imenu Dacia koje asocira na rimsku provinciju koja je zauzimala teritoriju današnje Rumunije, nije se radilo u potpunosti o rumunskim automobilima s obzirom da su sva vozila bila rezultat tehničke saradnje sa Renaultom koji je za rumunsku fabriku isporučivao motore i menjače.U stvari, prvi Dacia modeli su bili zasnovani na platformi automobila Renault 12.

Vozila koja su izlazila sa proizvodnih traka u Piteštiju su bila, za te uslove, izuzetno pristupačna i pouzdana, a najveća prednost im je bila kompatibilnost i dostupnost što se tiče rezervnih delova i održavanja.

foto: 
Dawid Skwarczeński
 

Da se odmah razumemo, Dacia nije bila na nivou Kadilaka ili Mercedesa, niti je bilo kada pretendovala da im bude konkurent, niti je to, na kraju ikada bilo moguće, ali je bila napravljena tako da se u njoj komotno mogla smestiti cela petočlana porodica.

Iznenađujuća stvar, čak i za prosečnog rumunskog građanina, je da je mnogo Dacia automobila preimenovano i izvoženo.

Pod imenom Denem, ovi automobili su bili rezultat odličnog izbora mehanike a silazili su sa posebnih proizvodnih traka na kojima se izuzetno vodilo računa o završnoj obradi i, što je najsmešnije, načinu  stezanju šrafova i matica.

Kada je ova informacija procurila u javnost, desilo se nešto što rumunske vlasti nisu očekivale. Naime, mnogo Rumuna je odlazilo u susednu Mađarsku da bi kupilo svoju Daciu.

foto: 
Razvan85 

S obzirom da je u zemlji postojao rigidni komunistički režim oličen u dinastiji Čaušesku koji nije blagonaklono gledao na novitete, Dacia je 35 godina zadržala gotovo isti dizajn i mehaniku, pa su, ionako jednostavni modeli, vremenom, postali izuzetno zastareli.

Pored toga, u jednom momentu su prekinute i sve veze izmedju Dacie i Renaulta što je, možda, i pomerilo stvari sa mrtve tačke. Ovaj prekid tehničko-tehnoloških veza sa Francuzima je, na svu sreću, naterao inženjere iz Piteštija da 1996. godine lansiraju novi model koji je bio potpuno rumunski, sa izuzetno „inventivnim“ imenom Nova.

Automobil je bio blago sportski restilizovan i predstavljao kvalitativni pomak u odnosu na sve prethodne Dacia modele.

Kruna se, ipak, desila krajem XX veka. 1999. godine je, konačno,  završen "rat" između Renaulta i Dacie i došlo do nove fuzije. Usledilo je nekoliko poboljšanja i Dacia je ubrzo ostvarila značajan rast prodaje.

Podržana pozitivnim kritikama, Dacia odlučuje da 2000. godine, kao zamenu za Novu, izbaci “potpuno novi model” – Supernova.

foto: Magnus Manske

 

Ovaj automobil je imao gotovo identičan eksterijer kao i Nova, što je ukazivalo na nastavak loše navike maskiranja i “zamazivanja” loše urađenih stvari.

Iz tih razloga, proizvodnja Supernove je prekinuta nakon samo 3 godine, kada sa proizvodnih traka izlazi Solenza. Novi automobil je bio gotovo savršena kopija Supernove, tako da su neke sitne razlike prošle gotovo neopaženo kod stanovništva Rumunije.

U srećnom spletu okolnosti, istinski nov model je stvoren tek 2004. godine. Rodio se Logan.

Prilično visok, udoban i sa velikim prtljažnikom, Logan je ubrzo postao veliki hit.

Foto: 
Rudolf Stricker

Zahvaljujući modelima sa 1.5l dizel motorom sa 8 ili 16 ventila ili sa 1.4/1.6l benzinskim motorom, Logan je ubrzo postao najprodavaniji Dacia automobil svih vremena. 

Ubrzo nakon osnovnog modela  u prodaji se našao i Logan MCV,  a 2008. godine Sandero, hečbek zanovan na Loganovoj platformi.

Nešto kasnije, Dacia je svoju ponudu obogatila i modelima Lodgy i Dokker, kao i terencem Duster. A zatim su se pojavile i restilizovane verzije Logana i Sandera.

foto: 
Turbojet 

Od momenta fuzije sa Renaultom, Dacia beleži odlične rezultate i konstantan rast prodaje ne samo na evropskom tržištu.

Interesantan podatak je da se jedna od linija za proizvodnju modela Sandero nalazi i u Brazilu, ali se ovaj model u Južnoj Americi prodaje sa Renaultovim znakom. 

 

Autor teksta: Rajko Martinović 

Komentari

comments powered by Disqus