Registruj se

Predstavljamo: Mercedes GLC-Class Coupe

Mercedes je bio veoma zauzet na ovogodišnjem salonu automobila u Njujorku, a pored AMG43 verzija E-Class i GLC-Class i osveženog CLA-Class, najviše pažnje je privukao novi GLC-Class Coupe.

Ovo nije prvi put da se publika sreće sa ovim krosoverom i on je predstavljen prošle godine kao koncept na salonu automobila u Šangaju.

To znači da je GLC-Class dostupan kao standardan krosover sa ciljem da se napadne BMW X3 dok je GLC-Class Coupe nešto aerodinamičniji, sa nižim krovom, i on treba da konkuriše popularnom modelu BMW X4.

Mercedesov glavni dizajner Gorden Wagener kaže da je cilj bio spojiti prostor SUV vozila sa voznim karakteristikama sportskih automobila, čime vozač dobija najbolje iz oba sveta.

GLC-Class Coupe je dugačak 4,727 mm, širok 2,000 mm i visok 1,593 mm, što nam govori da je za 57 mm duži, 120 mm širi i 28 mm niži nego X4.

Međuosovinsko rastojanje je takođe za 17 mm duže (ukupno 2,827 mm), a u poređenju sa GLK-Class koga zamenjuje, GLC-Class Coupe je za 192 mm duži, 160 mm širi i 77 mm niži.

Ovaj krosover će se proizvoditi na istoj platformi kao i C-Class, što znači da će kompletna suspenzija biti sportska i urađena od aluminijuma, a zanimljivo je da će kupac moći da bira i između vazdušne suspenzije, čime će moći da podešava visinu vozila.

U samom startu kupac će moći da bira između tri proverena motora. Jedina benzinska opcija je 2.0L turbo sa 208 ks i 350 Nm obrtnog momenta u GLC250, a tu su i dve 2.1L dizel opcije. Slabija razvija 168 ks i 400 Nm obrtnog momenta u GLC220d dok moćnija razvija 201 ks i 500 Nm obrtnog momenta u GLC250d. Jedini menjač kao opcija je devet brzina automatik, a pogon na sva četiri točka je standardan.

Nedugo posle zvanične promocije ponuda će biti proširena sa još nekoliko verzija. Prva od njih je moćniji 2.0L turbo benzinac sa 242 ks u GLC300, a nešto kasnije i 3.0L V6 dizel sa 254 ks u GLC350d.

Sredinom sledeće godine se očekuje i hibrid, a možda i električna verzija. Posle njih bi trebalo da debituju i dva AMG modela, od čega će slabiji da razvija 362 ks iz 3.0L turbo V6 motora, a moćniji preko 500 ks iz 4.0L turbo V8 motora.

Lista noviteta bi trebalo da bude gotova krajem sledeće godine kada će debitovati i pogon na zadnjim točkovima kao i manualni menjač.

U svakom slučaju, čini nam se da je Mercedes napravio još jednog pobednika u svetu krosovera, a da li je to tačno pokazaće vreme.

Autor: Talladega

Slike: Mercedes

brzabrzina.com

Komentari

comments powered by Disqus