Registruj se

Predstavljamo: Honda Civic

Posle sedana i kupea, Honda je predstavila i poslednju verziju nove - desete generacije Civica u hečbek varijanti.

Predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi, ovaj koncept u velikoj meri nagoveštava šta publika može da očekuje od serijskog modela, koji bi trebalo da debituje tokom godine na nekoliko većih sajmova automobila širom sveta.

Ovo je prvi put posle dužeg vremena da je Civic gotovo identičan za ceo svet, pa samim tim Honda želi da je napravi poželjnom za globalne kupce. Iz tog razloga, novi Civic je veći u svakom pogledu u poređenju sa prethodnikom i samim tim će biti jedan od najvećih automobila u klasi.

Japanski proizvođač vozila kaže da je Civic za 130 mm duži, za 30 mm širi i za 20 mm niži u poređenju sa modelom koji zamenjuje, što znači da je za 140 mm duži nego Ford Focus i za čak 245 mm nego Volkswagen Golf. Navedene linije su rezultirale u prostranoj kabini, iako u vreme pisanja ove priče Honda nije objavila slike enterijera hetča.

Međutim, pretpostavlja se da je dizajn identičan onom u sedanu i kupeu, što znači da je prostran i bogato opremljen.

Predstavljeni koncept u velikoj meri nagoveštava serijski model, ali neki detalji, kao što su 19-inčne felne i jače kočnice, svakako neće biti u ponudi. Sa druge strane, veći spojler i LED farovi se svakako očekuju u serijskoj proizvodnji.

Na evropskom tržištu kupac će moći da bira između tri motora, od čega su dva turbo benzinca potpuno nova. Osnovni motor od tri cilindra zapremine 1.0L će razvijati minimalno 100 ks (koliko trenutno razvija atmosferski 1.6L motor), a opcioni 1.5L, koji se već može naručiti u američkoj verziji Civica, 174 ks.

Manji od dva motora će pružati CO2 emisiju od ispod 100 g/km. Očekuje se da će sadašnji 1.6L dizel ostati u prodaji u Evropi, ali bi trebalo da razvija više od sadašnjih 120 ks.

Američki kupci i dalje mogu da dobiju Civic sa atmosferskim 2.0L motorom sa 158 ks.

Šest brzina manualni menjač je standardan i prenosi snagu na prednje točkove dok je CVT automatik opcija. U prodaji će se kasnije pojaviti i Type R, koji će biti identičan za ceo svet i pružaće 2.0L turbo motor sa 300 ks.

Dok se Civic sedan već može pronaći u prodaji u Americi, evropski kupci moraju da čekaju na svoju verziju do leta, a hetčbek će se naći pred kupcima tek početkom sledeće godine.

U međuvremenu će biti predstavljena i njegova serijska verzija, najverovatnije na salonu automobila u Parizu u septembru.

Autor: Talladega
Slike: Honda
brzabrzina.com

Komentari

comments powered by Disqus