Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Istorija: Fiat 500 Ghia Jolly

Iako se zasnivao na modelu FIAT 500, ovaj automobil je bio čak duplo skuplji od svog preteče, a njime su se mogla pohvaliti i takva imena kao što su Aristotel Onazis, Jul Briner i Silvio Berluskoni. Cena standardnog FIAT 500 je bila 998 USD, dok se za model rađen pod patronatom GHIA moralo izdvojiti čak 1.760 USD.

foto: 
JOHN LLOYD
 

U samoj Italiji automobil je bio poznat kao La Spiaggina, što je veoma teško prevesti, ali bi bukvalan prevod mogao da bude nešto kao plaža. Zato je u inostranstvu bio poznat kao Jolly.

Ovaj sjajni mališa se prodavao u Evropi i SAD od 1958. do 1974. godine, ali se ne zna tačan broj proizvedenih i prodatih jedinica. Naime, sva arhiva je izgubljena u momentu kada je GHIA postala jedan od zaštitnih znakova Forda.

Jolly je imao normalno vetrobransko staklo, hromirane delove, bio je bez vrata, a kao zaštitu od atmosferskih prilika je, umesto tradicionalnog platnenog krova na osnovnom modelu, imao samo zaštitnu tendu za Sunce.

Na početku je automobil bio dostupan u roze, beloj, bledo žutoj i nebo plavoj boji, ali je. kada je počeo da se radi i po porudžbini, boja bila stvar izbora naručioca.

Motor sa vazdušnim hlađenjem i mehanika su bili originalni, FIAT-ovi. Jeftinija verzija je postala dostupna tokom 1965/66. a hromirani delovi na branicima i karoseriji su zamenjeni plastičnim.

Jolly se, pod patronatom Ghie pravio do 1965. godine, s tim što su dosta delova proizvodile i partnerske firme. Od te 1965. godine dolazi do promene u proizvodnji i skucesije sa Segrinim naslednicima u Engleskoj i Švajcarskoj koji su imali prava na proizvodnju određenih sklopova, tako da se modeli rađeni posle tog datuma takođe originalni, ali su i tada i danas imali znatno manju vrednost od onih proizvedenih pre 1965. godine.

Danas je veoma teško naći originalnu verziju Jolly-ja, ali postoje određene karakteristike po kojima se ona može prepoznati. U saobraćajnoj dozvoli je morala stajati oznaka – Kabriolet, auspuh je u standardnoj verziji zamenjen hromiranom cevi, a vetrobransko staklo je moglo biti sa širom ili užom osnovom, u zavisnosti od toga da li se šasija radila u FIAT-u ili kod partnerskih firmi, što je bilo karakteristično za modele pravljene posle 1962. godine.


foto: Mick 

Jolly je, definitivno, tokom  šezdesetih godina bio skupa igračka bogatih ljudi, a mogao se videti na golf terenima i na italijanskim i američkim rivijerama i Azurnoj Obali.

Upravo iz tog razloga, preostali primerci imaju pređene veoma male kilometraže i u prilično su dobrom stanju.  

Smatra se da ih je, do danas, preživelo svega četrdeset.

Autor teksta: Rajko Martinović

Komentari

comments powered by Disqus