Registruj se

Klasični koncepti: Bizzarini Manta 1968.

Koncept Manta vuče poreklo još iz sredine šezdesetih godina XX veka, kada je legendarni dizajner Giotto Bizzarrini počeo sa razvojem prototipa P538 sa idejom da se takmiči sa modelima kao što su Ford GT40, Ferrari 250 P i Porsche 906.

S obzirom na konkurenciju tog kalibra, Bizzarrini je angažovao maksimalne resurse u okviru projekta, zamišljajući kao krunu pobedu u Le Manu koja, ne samo da bi mu obezbedila profesionalni ugled, već bi bi bila i lični trijumf nad Ferrarijem. Inače, Giotto se sa Ferrarijem razišao prilično nespretno 1961. godine, nakon Enzovih neslaganja sa velikim brojem svojih najtalentovanijih inženjera.

foto: 
Brian Snelson
 

Iako je počeo trku u Le Manu 1966. godine, P538 se na stazi zadržao svega pola sata pre nego što je onesposobljen otpadanjem rešetke hladnjaka, ali ipak je postavio rekord – jednu od najvećih brzina ikada postignutih na toj stazi. To je vrlo malo ublažilo Bizzarrinijevo razočarenje, jer su problemi tek počeli da bivaju vidjivi.

Promena regulative u oblasti prototipa, koja je usledila ubrzo nakon trke u Le Manu, po kojoj se zapremina motora ograničavala na manje od 5.000 ccm odmah je diskvalifikovala agregat od 5.359 ccm preuzet iz Corvette, a i sama finansijska konstrukcija kompanije je ukazivala na to da je kraj veoma blizu.

Smrt jednog projekta vrlo često dovodi do rođenja drugog, pa je takav slučaj bio i sa prototipom P538. Bizzarrinijev bivši kolega i dugogodišnji prijatelj Giorgetto Giugiaro je, posle nekoliko uspešnih godina u kompanijama FIAT, Bertone i Ghia, već bio u procesu osnivanja sopstvene firme Italdesign. Giugiaru je podhitno trebala platforma za njegov prvi samostalni projekat, a Bizzarrriniju je očajnički bio potreban keš, tako da je šasija prototipa P538 ubrzo promenila vlasnika. Tako je 13. februara 1968. zvanično osnovan Italdesign, a rok za završetak prvog projekta je bio samo 40 dana – dakle, prototip se morao pojaviti na Motor Show u Torinu.

Ako postoji karakteristika koja je razlikovala ova dva dobra prijatelja, to je rad pod pritiskom, te je, uprkos naizgled nemogućoj misiji, Giugiaro uspeo da predstavi svoj novi automobil u Torinu!

Blistavi automobil vrišteći zelene boje sa narandžastim detaljima dobio je ime po Manta Ray zahvaljujući agresivnoj liniji i prosto je zapanjio posetioce Moto Show-a. Interesantno je da je to bio prvi  ‘one-box’ GT na svetu, a kriva od haube do krova je bila izuzetno nekonvencionalna za to vreme, što je rezultiralo i nešto užim vetrobranskim staklom. Da bi prevazišao problem vidljivosti, Giugiaro je smislio genijalno rešenje – žaluzina sistem u podnožju vetrobranskog stakla. Ova žaluzina se mogla otvoriti ručno, pri malim brzinama, dok je pri velikim brzinama to bilo nemoguće, da se ne bi narušila aerodinamičnost ovog sjajnog automobila.

Nizak i širok stav ovog vozila sa rasnim trkačkim pedigreom je omogućio i dovoljno lateralnog prostora u kojem su talentovani dizajneri mogli da se igraju do mile volje.

foto: 
Brian Snelson

Možda je inspiracija modelom Ferrari 365 P Speciale by Pininfarina iz 1966. godine dala Manti konfiguraciju sa tri sedišta, sa centralnom vozačkom pozicijom, mada je najveća zamerka bila ta što se na taj način ostavilo vrlo malo prostora za noge. Jedno od dizajnerskih briljiranja kod ovog modela je bio i rasklopivi volan, tako da je vozač bio maksimalno bezbedan sa te strane, ako bi došlo do nesreće.

Nakon odrađenog veoma uspešnog PR-a za Italdesign koji je tek nastajao, ovu Mantu je obavila skoro cela dekada misterije. Netragom je nestala 1969. godine pri povratku sa jedne izložbe u Los Andjelesu u Evropu, da bi se deset godina aksnije pojavila na carinskoj aukciji. Nakon toga je ostala u Evropi nekoliko godina pre ponovnog putovanja u SAD gde osvojila više nagrada, uključujući i onu u Pebble Beach-u.

Legendarno remek delo će u avgustu ove godine biti ponuđeno na aukciji u Montereju, a procena je da će novi vlasnik morati da se isprsi sa između 1.000.000 i 1.500.000 USD.

Iako je Manta lanisrala Italdesign u stratosferu i inspirisala bezbroj dolazećih modela, upamćena je i kao jedan od najreprezentativnijih koncept automobila 70ih godina, ako čak ne i celog XX veka.  

Njegovo postojanje vrlo lako može objasniti kako nešto što je za jednog čoveka „đubre“ za drugog može postati neviđeno blago, ali treba priznati i  da je na svetu vrlo malo talentovanih dizajnera poput Giugiara.

Imajte na umu da je imao samo 28 godina kada je napravio jedan od najupečatljivijih koncept automobila u istoriji.

prilagodio: R. Martinović
classicdriver.com

Komentari

comments powered by Disqus