Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Kako to rade Kinezi?

Kinesko tržište je sigurno, trenutno, među najbrže rastućim tržištima automobila na svetu. A tržište od preko milijardu i dvesta miliona ljudi je gotovo nemoguće saturirati uvozom, pa je i kineska autoindustrija počela da zauzima značajno mesto i zahvata važne prodajne niše.

Šta reći o kineskim automobilima osim da dizajnom eksterijera i linijama mogu parirati svojoj konkurenciji sa Zapada i iz Japana, dok je entrijer još uvek diskutabilan, ali se ne sumnja da će se i to vremenom bitno poboljšati.

Ono što je, verovatno, zapalo za oko svakom ko je ikada pratio kinesku industriju i proizvode koji stižu iz najmnogoljudnije zemlje na svetu je veliki broj kopija, pa toga nije pošteđena ni autoindustrija.

Predstavljamo vam neke automobile koji su, gotovo, identični svojim evropskim ili japanskim pandanima. 

Krećemo od modela Lifan 320.

foto: Graeme Bray
Da li i vas ovaj automobil neodoljivo podseća na čuveni Daihatsu Sirion? 

foto: 
Oldnoccer
 

Idemo dalje. Ovaj automobil je predstavljen na ovogodišnjem salonu automobila u Pekingu. Radi se o modelu Hongqi B-Concept.

foto: CarNewsChina 

Audi je veoma cenjen i voljen u Kini, tako da ne čudi što ova luksuzna limuzina većinu linija deli sa modelom Audi A6.

foto: 
M 93 

Da li ste čuli za CH Auto Lithia? Ovaj sportski model je takođe predstavljen u Pekingu ove godine. 

foto: youtube printscreen  

Pošto smo već rekli da Kinezi preferiraju Audi, evo na osnovu kog modela je napravljen ovaj sportski model. Naravno, radi se o Audiju R8.

foto: 
Rudolf Simon 

Ostajemo u svetu sportskih automobila. Pogledajte kako izgleda Suzhou Eagle.foto: youtube prinscreen

Kada se malo bolje zagledate u ovaj automobil, shvatićete da se radi o savršenoj kombinaciji modela Porsche Cayman i Ferrari F12 Berlinetta.


Porsche Cayman
foto: Mario von Berg


Ferrari F12 Berlinetta 
foto: Thesupermat

Istraživanja kineskog tržišta u zadnjih nekoliko godina su pokazala da je SUV segment najbrže rastući po broju isporuka. Možda je i to jedan od razloga što su i ovoj tržišnoj niši kopije takođe aktuelne. 

Predstavljamo vam Landwind X7.

foto: 
Navigator84 

A evo i uzora na osnovu koga je nastao. Naravno, radi se o modelu Range Rover Evoque.


foto: 
M 93  

Ostajemo u SUV segmentu. Changfeng Liebao CT5 izgleda upravo ovako.


foto: carnewschina.com 

A evo i čuvene Toyote Hilux koja je služila kao uzor.  
foto: Matthias93 

I da završimo sa brendom koji je u Kini uvek bio visoko cenjen i poštovan. Pandan je poznat kao Geely Merrie 300, a radi se o savršenoj kopiji Mercedesa C klase. 


foto: CarNewsChina  


A evo i starijeg brata.


foto: 
order_242 

Gledajući sve ove modele, možemo zaključiti da se Kinezi, što se dizajna i linja tiče, opasno približavaju jer uspevaju da iskopiraju bukvalno svaki detalj.

Oni koji su imali priliku da voze automobile proizvedene u Kini kažu da vozila ni mehanički ne zaostaju puno za mnogo poznatijim evropskim i japanskim uzorima. Jedina stvar koja još uvek nije na dovoljno visokom nivou je kvalitet materijala i sam enterijer, ali, ne sumnjamo da će i u tom segmentu vrlo brzo stići rivale, jer, svedoci smo da su u mnogim oblastima u kojima su, identično, krenuli sa prostim kopiranjem, čak i nadmašili svoje uzore.

Dakle, spremite se na revoluciju.

A ona stiže iz Kine!!! 

R.Martinović

Komentari

comments powered by Disqus