Registruj se

Da li se sećate ZIL-a?

Verujem da se svi koji su služili JNA, VJ i, na kraju, VSCG, sećaju čuvenih ZIL kamiona.

Mi, vezisti, smo imali čuvene Dajčeve, TAM 110 i TAM 150, pouzdane kamione koji su dolazili iz Tvornice Automobila Maribor, dok smo, u susednim jedinicama Elektronskog izviđanja i protivelektronskih dejstava mogli da vidimo i sjajne mašine ZIL 131.

ZIL 131 je bio, a i dalje je, odličan kamion sa V8 motorom od skoro 7000 cm3 i  potrošnjom od fantastičnih 40l na 100km.


Međutim, ZIL nije proizvodio samo kamione.

Fabrika i sam brend  su, na svojim počecima, imala naziv ZIS i bili su od ogromnog značaja za autoindustriju tadašnjeg SSSR-a.  Тек кasnije fabrika menja ime u ZIL ( ЗИЛ – Завод Имени Ликхачева).

Model ZIL 111 je bio prvi sovjetski automobil koji se nije kompletno zasnivao na mehanici već je imao elektriku, klima uređaj i kontrolne tastere. Za to vreme, bilo je to veoma revolucionarno rešenje. A to je bio i prvi automobil sa četiri fara. Posle ovog modela usledila su i mnoga druga poboljšanja – što se ogledalo pre svega u diskovima kočnica, prednjem vešanju i promeni položaja točkova u zavisnosti od nagiba terena.


ZIL 114 je već imao i centralnu blokadu, kao i odličnu izolaciju kabine tako da na unutrašnjost nisu mogle da deluju spoljašnje atmosferske prilike i dobro poznata ruska zima.


 

1977. u proizvodnju ulazi i ZIL 4104 koji se proizvodi i danas sa nešto modifikovanom opremom. Tako se čak i danas može birati između različitih varijanti ovog modela – počev od klasičnog saniteta, preko limuzine, do kabrio verzije ZIL-a 4104.

 

Veoma moćan motor od čak 315 konjskih snaga obezbeđivao ovom automobilu veoma sigurnu i stabilnu pokretljivost. Pored svega toga, u značajne tehnološke inovacije se može ubrojati i tzv. distributer prenosa montiran na svakoj glavi bloka motora.

 

Jedan od aktuelnih modela ZIL-a sa oznakom 41047 dugačak je 6 metara, što ga čini jednim od najdužih serijski proizvedenih automobila na svetu. Međutim u zavisnosti od varijante i namene, ovaj automobil je moguće dobiti na istoj platformi i u kraćoj varijanti.

Imajte na umu da su se ovi automobili, jedno vreme, proizvodili samo u biznis klasi i sa pogonom isključivo na zadnje točkove. Međutim, ovi pokušaji se nisu pokazali preterano uspešnim i sve se, uglavnom, završavalo na uzorcima.

Pored proizvodnje u Rusiji i izvoza u bivše republike SSSR, ZIL automobili su izuzetno popularni i u Iranu, a i iranskoj provinciji Kerman postoji čak i pogon za njihovo sklapanje.

 

U principu, svestranost i snaga ovog brenda su bili odlučujući faktor što su ova vozila bila izbor mnogih ljubitelja automobila ali i kompanija u nekadašnjem SSSR-u i celom istočnom bloku, ali i u današnjoj Rusiji.

Autor teksta: Rajko Martinović
foto: a2goos

 

Komentari

comments powered by Disqus