Registruj se

Beogradski sajam: Mazda MX5

Nova verzija čuvenog modela MX-5 je našla svoje mesto i na ovogodišnjem Sajmu automobila u Beogradu.

Šta reći o ovom automobilu o kome se, u principu, sve zna?

Još od svog prvog pojavljivanja 1989. godine, ovaj roadster sa pogonom na zadnje točkove mamio je poglede gde god da se pojavi.  

Mazda MX-5 je, pre svega, zamišljena kao mali roadster sa minimalnom težinom i minimalnom tehničkom kompleksnošću, ograničenom samo zakonskim i bezbednosnim zahtevima, ali se i pored svog tog minimalizma pokazala tehnološki izuzetno pouzdanom i modernom.

 

Konceptualno gledano, ovaj japanski roadster je nastao evolucijom malih sportskih automobila iz 60ih godina XX veka, kao što su Triumph Spitfire, Datsun 2000, Alfa Romeo Spider i Lotus Elan.

Za skoro 27 godina postojanja ovog modela, MX-5 nije mnogo toga menjao u svom osnovnom dizajnu, a oni koji su imali priliku da sednu za volan ove Mazde su nam rekli da neće razočarati puritance, ali da je, pre svega, namenjena uživanju novih generacija!

 

Nova Mazda MX5, na američkom tržištu poznatija kao Miata, je, pored već prepoznatljivog dizajna, donela neka nova tehnološka i bezbednosna rešenja, kao i efikasniji agregat, što je izdvojilo od većine sličnih automobila na tržištu.

Sa dužinom od 3910 mm, novi MX5 je, zapravo, nešto kraći od svog prethodnika, ali je i malo širi od njega, sa širinom od 1730 mm, a zato i međuosovinsko rastojanje raste na 2310 mm.

 

Proporcije, u principu, nisu mnogo izmenjene, ali je ono što se može uočiti kao značajna razlika veća senzualnost dizajna kao i posvećenost nekim detaljima koju na prethodnim verzijama ovog dvoseda nismo mogli da vidimo. Model MX-5 je, verovatno, nešto manje suptilan nego njegov prethodnik, možda i malo više savremen, i može se lako desiti da se to većini potencijalnih kupaca na prvi pogled neće previše svideti.

Nova Mazda MX-5 većinu svojih linija „pozajmljuje“ iz aktuelne „Kodo“ dizajn filozofije koja je evoluirala od Mazde 6, preko Mazde CX5 pa sve do Mazde 3 i aktuelne Miate. 

 

U odnosu na svog prethodnika, nova verzija modela MX5 je nešto zaobljenija sa malo svedenijim lukovima, što je rezultiralo jasnim front-end dizajnom koji, uz dodatak crne plastike na masci hladnjaka, u ovom modelu više nego ikada ranije, naglašava pripadnost velikoj  Mazdinoj porodici. Izvajana linija koja podseća na slivanje vode ipak ne odustaje mnogo od klasične Miata tradicije, te se može reći da su obrisi tek nešto malo agresivniji od onih koje smo mogli videti kod prethodne generacije ovog roadstera.

Međutim, treba dodati postojanje jedne veoma bitne razlike – to su Led svetla koja u prethodnim verzijama modela MX5 nismo mogli da vidimo.

 

Enterijer Mazde MX5 karakteriše istaknuta centralna konzola koja jasno razdvaja vozački i suvozački deo,  kao i prilično velika instrument tabla sa brzinomerom napravljenim u analognom stilu, što i, pored toga što se radi o dvosedu, malo odaje skučenost prostora. Ventilacioni otvori kao i tasteri klime imaju klasični okrugli izgled, dok je putni računar, kakav srećemo i kod Mazde 3 i Mazde 6,  prilično osveženog dizajna.

 

Iako se, konceptualno, što se enterijera i eksterijera modela MX5 nije puno toga promenilo, ispod haube itekako jeste. Ovaj roadster pokreće SKYACTIV-G injection benzinski motor zaremine 1.5 litara sa 131 KS, i maksimalnim obrtnim momentom od 150Nm pri 4.800 obrtaja. Transmisija je šestostepena manuelna, mada modeli rađeni za američko tržište u ponudi imaju i šestostepeni automatski menjač.

 

Mazda MX5 od 0 do 100km/h ubrzava za 6.7 sekundi, a kombinovana potrošnja je 6.4 l/100km.

Gledajući ovaj automobil, stičemo utisak da nas samo njegove agresivne linije mame da sednemo za volan i pritisnemo papučicu gasa do kraja. A kada na to dodamo i njegovu upravljivost, dinamičnost i agilnost, ne treba sumnjati da je Mazda MX5 napravljena za sve ljubitelje brže vožnje i vetra u kosi.

 

Uopšteno gledajući, japanski proizvođač je učinio sve da ovaj automobil još više približi vozaču. Izuzetni elektronski podesivi volan, sjajno zadnje vešanje i još niži sedeći položaj za vozača prosto poboljšavaju osećaj u manevrisanju Mazdom MX5.

Da dodamo još da je cena osnovnog modela 20.990 evra, dok je cena izloženog modela koji možete da vidite na fotografijama 27.410 evra.
 

Autor teksta: Rajko Martinović
Foto: Dragoljub Đorđević

 

Komentari

comments powered by Disqus