Registruj se

Predstavljamo: SsangYong Tivoli

Jedna od premijera na ovogodišnjem Sajmu automobila u Beogradu je i Ssang Yong Tivoli.

Jugonostalgičare i ljubitelje košarke će naziv ovog SUV-a verovatno asocirati na čuvenu sportsku dvoranu u Ljubljani, ali, na žalost, južnokorejski automobil nije dobio ime po domu košarkaša Olimpije. .

Ovde je, ipak, u pitanju italijanski grad Tivoli u pokrajini Lacio, koji se nalazi na oko 30 kilometara severoistočno od Rima, ali i interesantna igra reči: TIVOLI- ILOVIT.

Šta je, u stvari, Tivoli?

Foto: Morris Pandjaitan

 

Radi se o prvom kompaktnom krosoveru u ponudi SsangYonga od kako je ova južnokorejska kompanija 2011. godine preuzeta od strane indijske Mahindre.

Važno je naglasiti da Tivoli pripada B segmentu krosovera, pa mu se kao glavni konkurenti nameću Renault Captur, Peugeot 2008, Mazda CX-3, ali i Nissan Juke.

Sama činjenica da je ovo prvi ovakav automobil u ponudi SsangYonga ukazuje na želju menadžmenta da pokrene prodaju brenda i među jednom sasvim novom grupacijom globalnih kupaca automobila.

Nakon 42 meseca napornog rada i investicije od preko 310 miliona dolara, prve test vožnje su obavljene u novembru 2014. godine, a koncept je imao oznaku X100, da bi se Tivoli, konačno, pojavio u Južnoj Koreji početkom 2015. godine.

Italijanski dizajn, ekonomični i ekološki motori i moderna transimisija su samo delić onoga što možete očekivati od ovog automobila.  

Korejska kompanija nudi jedan benzinski i jedan dizel motor, oba zapremine 1.6 litara i sa 124 konjske snage.

Pogon je na prednje ili na sva četiri točka, a u ponudi su dve tipa transmisije – manuelna, šestobrzinska kao i Aisin automatski menjač koji možemo sresti i kod MInija.

Ako pričamo o ponudi enterijera, on može biti u klasičnoj crnoj, luksuznoj bež ili vatreno crvenoj boji.

Kao deo osnovne ponude dolazi i sportski volan sa ugrađenim kontrolama za audio i medija sisteme, tempomat, dodatno osvetljenje i dvozonska automatska klima.

Što se bezbednosti tiče, tu je i sedam vazdušnih jastuka, uz već dobro poznate elektronske sisteme koji su zaduženi za aktivnu bezbednost putnika.   

Foto:
Minseong Kim
 

Po kompanijskim podacima, prosečna potrošnja ovog SUV-a je između 4.3 i 5.9 litara na 100 kilometara za dizel, odnosno između 6.6 i 7,6 litara za benzinski motor.

Visokotehnološke komponente koje krase ovaj SUV su i Smart key system – paljenje i gašenje automobila na dugme, Stop & Go funkcija za uštedu energije ( samo uz manuelni menjač) kao i sofisiticirani šestostepeni prenos AISIN koji dolazi direktno iz Japana.

Da napomenemo da se Tivoli na našem tržištu nudi uz garanciju na 5 godina ili 100.000 pređenih kilometara.

 

SsangYong Tivoli - specifikacija
 

Motori
1.6 L e-XGi160 I4 (benzin)
1.6 L e-XDi160 I4 (dizel)


Transmisija
Manuelna šestostepena
Automatska šestostepena, AISIN


Dimenzije
Međuosovinsko rastojanje 2.600 mm

Dužina                              4.195 mm

Širina                                1.795 mm

Visina                                1.590mm

 

Masa

1.300 kg model sa benzinskim motorom

1,390 kg model sa dizel motorom

 

Potrošnja na 100 km

4.3 - 5.9 litara dizela

6.6 - 7,6 litara benzina

 

Ubrzanje 0-100 km/h - 12 sekundi

Emisija CO2 - 149 g/km

 

U izboru Korejske asocijacije potrošača, Tivoli je osvojio laskavo priznanje za energetski najefikasniji automobil za 2016. godinu.

Interesantan podatak je i da je Tivoli u izboru asocijacije VAB, najvećeg auto-udruženja u Belgiji, izabran za auto godine u kategoriji porodičnih automobila, uprkos tome što je SsangYong relativno nepoznat brend u Belgiji i što je tokom 2014. prodao samo 619 vozila što čini svega 0.13 % belgijskog tržišta automobila.

Inače, Tivoli je prvi automobil koji se pravi na potpuno novoj platformi koju je razvio SsangYong, što ukazuje da će ona verovatno biti osnova za više kompakt modela ovog brenda koji bi trebalo da se pojave u budućnosti.

Ono što se srednjeročno očekuje je i produžena verzija Tivolija, kao i mali MPV sličan modelu KIA Venga.

U budućnosti ćemo u ovom modelu, verovatno, imati priliku da vidimo i novi 1.3 litarski trocilindrični benzinski motor koji zajedno razvijaju SsangYong i Mahindra!

Šta reći za kraj, osim da je Tivoli, svakako, u središtu planova južnokorejske kompanije.

Tokom 2015. godine, SsangYong je na svetskom tržištu prodao 141.000 vozila, a ambiciozni plan je da se u 2017. godini ta cifra digne na 300.000 prodatih jedinica. Smatra se da bi Tivoli mogao da igra ključnu ulogu u akceleraciji tog rasta.

autor teksta: Rajko Martinović

Komentari

comments powered by Disqus