Registruj se

Predstavljamo: Seat Ateca

Seat je na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi predstavio svoj prvi krosover u istoriji, model Ateca, sa ciljem da napadne apsolutnog lidera u klasi, Nissan Qashqai.

Ateca je određenom broju novinara predstavljena ranije na privatnoj zabavi u Barseloni sa ciljem da stigne u salone do septembra i da bude u istom cenovnom rangu kao i pomenuti Qashqai.

Španski proizvođač vozila kaže da je krosover tržište najveće rastuće u Evropi i prošle godine je po prvi put nadmašilo po prodaji ostala.

Ateca će se proizvoditi na Volkswagenovoj globalnoj MQB platformi, a sa dužinom od 4.36 metara je samo dva centimetra kraća nego Qashqai.

Međuosovinsko rastojanje od 2.64 metara je identično Leonu na kome je zasnovan, dok širina od 1.84 metara i visina od 1.6 metara je u samom rangu sa konkurentom iz Nissana. Ovaj krosover sa prostorom za pet osoba će biti dostupan sa pogonom na prednjim točkovima dok će opcioni pogon na sva četiri točka stići nešto kasnije.

Kada je reč o motorima, Atecu će pokretati poznata ponuda benzinaca i dizela.

Ona startuje sa dva TSI benzinca, zapremine 1.0L i 1.4L sa 113 ks i 148 ks.

Seat očekuje da će se većina kupaca odlučiti za jedan od tri TDI dizela i to 1.6L sa 113 ks i 2.0L sa 148 ks i 187 ks.

Standardan menjač je šest brzina manualni uz opcioni automatik sa sedam brzina, a pogon na sva četiri točka će biti dostupan samo na dizel verzijama.

Sa dizajnerske strane, Ateca (koja je dobila ime po selu u Španiji) pruža poznate linije već viđene na Leonu, a dizajnerska inspiracija je bio 20V20 koncept iz prošle godine.

Svi modeli pružaju standardne LED farove, a za ekstra novac kupac može da dobije i LED svetla u enterijeru.

Velika sličnost sa Leonom se može primetiti i u enterijeru, koji pruža 510 litara prostora u gepeku. To ne samo što je značajno više od Qashqaija, koji pruža 430 litara, već je najveći broj u klasi.

Ateca je prvi od četiri nova modela Seata planirana u naredne dve godine. Do kraja godine bi trebalo da debituje i osveženi Leon, a sledeće godine i nova Ibiza i potpuno novi mali krosover na identičnoj platformi.

Seat je prošle godine prodao preko 400,000 vozila širom sveta, od čega je najbitnije tržište bilo nemačko (87,800 vozila), a plan je da se navedena cifra poveća za 100,000 vozila u naredne dve godine.

Autor: Talladega

Slike: Seat
brzabrzina.com

 

Komentari

comments powered by Disqus