Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Ženeva: Fiat Tipo Hečbek & Karavan

Mnogo hvaljeni Fiat Tipo se nedavno pojavio u prodaji u sedan formi, a italijanski proizvođač vozila je odlučio da popuni ponudu i hečbek i karavan verzijom.

Oba modela su predstavljena na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi i u prodaji će se pojaviti do kraja godine.

Hetč je dugačak 4,370 mm, širok 1,790 mm i visok 1,500 mm, što ga čini automobilom veoma sličnih dimenzija kao Ford Focus (dužina 4,360 mm, širina 1,823 mm i visina 1,469 mm) dok je karavan za 200 mm duži.

Fiat najavljuje svoj novitet kao kombinaciju italijanskog dizajna, visokog kvaliteta, mnogo prostora, izuzetne udobnosti, ekonomičnih motora i najmodernije tehnologije.

Sa dizajnerske strane, može se jasno videti da je za inspiraciju služio Dodge Dart, veoma uspešni kompant Fiat-Chrysler kompanije na američkom tržištu.

Prednji i zadnji deo je pretrpeo određene izmene, ali generalni dizajn je i dalje veoma dopadljiv i u najskupljoj verziji nema sumnje da može da prođe i za premijum automobil u Evropi.

Slično se može zaključiti i na račun enterijera, koji pruža prostor za pet osoba i veliki izbor standardne i opcione opreme.

Zapremina gepeka iznosi 510 litara, što je najveći broj u klasi.

Kada je reč o mehanici, Fiat je potvrdio da će u ponudi biti po tri benzinca i dva dizela.

Osnovni motor u ponudi je 1.4L sa 95 ks, sledi ga 1.6L sa 110 ks, a vrh benzinske ponude zaključuje 1.4L turbo sa 118 ks. Za one koji žele ekonomičnije modele, tu je par 1.6L Multijet motora od 95 ks i 120 ks.

Italijanski gigant je potvrdio da će najekonomičnija verzija uparena sa automatskim menjačem pružati kombinovanu potrošnju od samo četiri litre na 100 kilometara.

Fiat Tipo se do sada prodaje u preko 40 država širom sveta, a ona će biti proširena sada kada su potvrđeni i hetč i karavan.

Proizvodnja će se odvijati, zajedno sa sedanom, u novoj fabrici u Turskoj u koju je Fiat investirao preko milion evra.

Za kraj ćemo pomenuti da postoje i velike šanse da se Tipo nađe u prodaji i u Severnoj Americi, gde bi se prodavao kao Chrysler 100. Ako do toga dođe, trebalo bi da debituje do leta 2017. godine kao zamena za automobil koji ga je upravo inspirisao - Dodge Dart.

Autor teksta Talladega
Foto: FIAT

brzabrzina.com

Komentari

comments powered by Disqus