Registruj se

Noviteti: Citroen SpaceTourer

Sredinom 90tih godina Citroen je započeo ambiciozni projekat proizvodnje malog komercijalnog vozila, a kao rezultat je nastao model Jumpy.

Da bi se uštedelo na troškovima, Jumpy se prodavao pod još nekoliko oznaka, a pored sestre kompanije Peugeota, gde se prodavao kao Expert, on se prodavao i kao Fiat Scudo.

Na tržište sada stiže i treća generacija, a pored novih imena Peugeot-Citroen takođe ima i novog partnera - Toyotu (Fiat je u međuvremenu odlučio da se posveti saradnji sa Renaultom).

Naime, na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi svetlost dana su ugledali Citroen SpaceTourer, Peugeot Traveller i Toyota ProAce, a sva tri vana bi trebalo da se pojave u prodaji sredinom godine na evropskom tržištu.

Kupac će moći da bira između tri dužine i verzije sa pet, sedam ili osam sedišta, a pored putničkih verzija u ponudi će biti i komercijalni vanovi za prevoz tereta.

Citroen sa ponosom kaže da se SpaceTourer može opremiti sa identičnim kvalitetnim materijalima i opremom koja se može pronaći i u njegovim putničkim proizvodima, a jedan od njih sa Business oznakom se može dobiti u tri različite dužine i sa prostorom za devet putnika.

SpaceTourer će deliti globalnu EMP2 platformu zajedno sa modelima C4 i C4 Picasso, ali je ona dodatno modifikovana da podnese vožnju tereta do 1,400 kg. Ona je takođe dosta fleksibilna da pruži i dva međuosovinska rastojanja (2.92 metra i 3.27 metara) dok kupac može da bira između tri različite dužine - 4.6 metara, 4.9 metara i 5.3 metra.

Citroen je posvetio veliku pažnju i sgurnosnim merama, pa tako već sada tvrdi da će sva tri vana dobiti maksimalne ocene u testovima sudara.

Dizel motori najnovije generacije BlueHDi do 180 ks i 400 Nm imaju nisku potrošnju i jednu od najnižih CO2 emisija u segmentu.

Uparen sa šest brzina manualnim menjačem, BlueHDi 115 S&S omogućuje potrošnju od od 5.1 litre na 100 kilometara i CO2 emisiju od 133 g/km.

Pomenućemo da je sadašnji Jumpy dostupan i sa 2.0L benzincem sa 140 ks, kao i 1.6L (sa 89 ks) i 2.0L (sa 120 ks, 134 ks i 161 ks) dizelima.

Iako SpaceTourer sigurno neće uspeti da ukrade tržište od Volkswagena i Forda, Citroen ipak očekuje da će imati svoje verne kupce koji cene francusku udobnost.

Njegov prethodnik Jumpy se godišnje prodavao u cifri od 20,000 vozila, pa nema sumnje da će SpaceTourer nastaviti sa identičnim uspehom.

Autor: Talladega

Slike: Citroen, Peugeot & Toyota
brzabrzina.com

 

Komentari

comments powered by Disqus