Registruj se

Predstavljamo: Lada Largus

Nakon što je Lada Riva, nakon 30 godina proizvodnje, 2010. otišla u zasluženu penziju, fabrika iz Toljatija je ostala bez jeftinog i relativno dostupnog modela u svojoj ponudi.

Modeli Kalina i Priora su, ipak, za ruske uslove imale malo višu cenu, pa se došlo na ideju o proizvodnji jeftinijeg i prostranijeg modela u karavan varijanti.

Tako se rodio Largus.

Lada Largus je prvi zajednički projekat AvtoVaz-a i Renault-Nissan grupacije, koji je deo šireg zajedničkog plana o proizvodnji 5 novih modela za rusko tržište, zasnovanih na B0 platformi.

Foto:
Ilya Plekhanov
 

Proizvodnja Largusa je, u fabrici u Toljatiju, počela 4. aprila 2012. godine.

Ono što treba naglasiti je da je ovaj model, u suštini, brat blizanac modela Dacia Logan MCV, a jedine razlike u odnosu na rumunski automobil su u agregatima koji Largus pokreću.

U ponudi su benzinski motori – 1,6 litarski sa 8 ventila i 84 konjske snage, kao i 1.6 litarski sa 16 ventila i 103 konjske snage.

Uz oba dolazi manuelna petostepena transmisija, a značajnija promena u odnosu na izvorni model su samo rešetka hladnjaka i prednje svetlosne grupe.

Model je dostupan u tri varijante – kao putnički karavan sa pet i sedam sedišta i u furgon verziji.

Foto: Valera N. Trubin

Largus se proizvodi na novoj proizvodnoj liniji kapaciteta 350.000 automobila godišnje sa koje će izlaziti i pet modela Lade, Nissana i Renaulta.

Nakon 4 godine proizvodnje ovog Ladinog modela, motor Renault K7M ugrađivan u prve Larguse će sada dobiti i konkurenciju u vidu ruskog motora VAZ 11189 koji će, takođe, biti kompatibilan sa postojećom Renault-Nissan B0 platformom.

Inženjeri u ruskoj fabrici su, pri razvoju Euro 5 motora, vršili poređenje rumunskog i agregata razvijenog u Toljatiju i došli do zaključka da ovaj drugi ima značajnu prednost u odnosu na svog prethodnika u odnosu na maksimalni obrtni moment od 140 Nm. Naime, agregat VAZ 11189 je, za isti obrtni moment, postizao značajno veću brzinu. Upravo ovaj viši obrtni moment obezbeđuje bolju dinamičnost modela kao i manje opterećenje pri većim brzinama.

Foto: wiki.ru

 

Euro 5 standard je zahtevao izvesne korekcije prethodnog sistema koje bi dovele do optimalnijih performansi modela i smanjene emisije štetnih gasova u atmosferu. Upravo iz tog razloga, kompanija se odlučila za korišćenje novog, domaćeg agregata sa boljim performansama,čiji dinamika i kvalitet ni malo ne zaostaju za svojim prethodnikom.

Treba naglasiti da ruski motor postiže značajno bolje performanse u odnosu na agregat iz rumunskog pandana – 87 konjskih snaga pri 5100 o/min u odnosu na 84 konjske snage pri 5500 o/min.

Foto:
Artur Pirojkov
 

Pored boljih performansi, u AvtoVaz-u kažu da je novi agregat i značajno ekonomičniji u odnosu na prethodnika. Prosečna potrošnja goriva bi trebalo da bude 8.2 litra u odnosu na prethodnih 9.3 litra na 100 km.  

 

Specifikacije

 

Klasa: Compact MPV (M)

Varijante: Hečbek sa 5 vrata i furgon

Platforma: Renault-Nissan Alliance B0 platform

 

Dimenzije

Dužina:                                4450 mm

Širina:                                  1735 mm

Visina:                                 1640 mm

Međuosovinsko rastojanje:  2905 mm

Masa automobila:                1260 kg  

Zapremina prtljažnika:          2540 l

 

Agregati: Benzinski, Euro 4 i Euro 5

Renault K7M i VAZ 11189,  1.6L 8V i 1.6L16 V, 84KS, 87KS i 103 KS

 

Maksimalna brzina: 165 km/h

Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 14s

Kombinovana potrošnja na 100 km: 8.2 litra

Transmisija:  Manuelna petostepena

 

AvtoVaz je na početku proizvodnje planirao godišnju produkciju od 70.000 jedinica modela Largus za tržište Ruske federacije i Zajednice nezavisnih država.

Foto: wiki.ru

 

Početna cena ovog modela ide od 480.000 rubalja ili nešto malo više od 6.000 dolara.

 

Autor teksta:R.Martinović

Komentari

comments powered by Disqus