Registruj se

Pedeset pet leta Renaulta 4

Kada dobiješ zadatak da napraviš jeftin automobil sa solidnim prtljažnim prostorom koji bi trebalo da bude dostojna zamena za model 4CV prodat u milion primeraka, a uz to mora biti konkurentan Citroenovom Spačeku, Volkswagenovoj Bubi i Mini Morisu, kao rezultat dobiješ Renault 4 (čuvenu “Čizmicu“ , "Katrcu"  „Četvorku”) koji je, u periodu od 1961. pa sve do 1993., prodat u preko 8 miliona primeraka.

Foto: Dragoljub Đorđević

Dakle, možda i najčuveniji automobil koji je izašao sa Renaultovih proizvodnih traka ove 2016. godine slavi vredan jubilej, 55 godina od kako se pojavio,i slobodno ga možemo nazvati jednim od najupornijih i najžilavijih modela u celoj istoriji automobilske industrije.

Svetski poznati 4L, u Francuskoj znan i kao "Quatrelle", je prvi hečbek i automobil sa pogonom na prednje točkove iz Renaultove familije.

Iako su se potajno nadali, ni sam Pjer Drajfus, tadašnji direktor, ni Renaultovi inženjeri nisu očekivali toliki komercijalni uspeh ovog automobila.

Foto:
Sven Storbeck
 

Osnovna ideja je je bila da se napravi univerzalan automobil koji bi zadovoljavao potrebe velikog broja konzumenata i mogao da prođe i kao porodični, ženski, ali i gradski i automobil kojim će francuski farmeri voziti svoju robu do pijace.

Odluka o lansiranju novog modela je doneta 1958. godine, već 1959. godine su bili završeni svi nacrti, tehničke specifikacije i konačan dizajn, prvi R4 je sa proizvodnih traka izašao 3. avgusta 1961. godine, a svoju svetsku premijeru imao je već u septembru iste godine na Salonu automobila u Frankfurtu.

Osnovni model je imao trostepeni manuelni menjač i motor sa 4 cilindra od 747 cm3 i 23 konjske snage. Već 1963. godine model dobija nešto jači motor sa 845 cm3 i 26 konjskih snaga, a 1965. konačno dobija ime Renault 4.

U februaru 1966. godine sa Renaultovih proizvodnih traka izlazi milioniti Renault 4.

Foto:
Sven Storbeck
 

„Četvorka“ je bila veoma jednostavan automobil sa još jednostavnijom instrument tablom, menjačem smeštenim odmah kraj volana u vidu horizontalno postavljene šipke (oni zlobniji su ga zvali i kišobran), relativno udoban i sa, za to vreme, veoma dobrom suspenzijom.

Za 31 godinu koliko se ovaj model proizvodio, dizajn se nije puno menjao.  Hromirani detalji na eksterijeru i aluminijumska rešetka hladnjaka su, vremenom, uklonjeni i, verovatno, radi smanjenja troškova, zamenjeni plastičnim. Spartanski enterijer je, takođe, ostao gotovo neizmenjen za sve vreme proizvodnje ovog evergrin automobila.  

Osim tih detalja i pomeranja otvora rezervoara za nekih petnaestak centimetara prema gepeku, što je urađeno iz bezbednosnih razloga, ostale promene u izgledu karoserije su se svodile na eventualne izmene nekih detalja na haubi i promene dizajna kvaka na vratima.

Foto:
a2goos
 

Proizveden da nadmaši svog prethodnika, Renault 4 je dobio odlične amortizere i dobru suspenziju ne bi li apsorbovao neravnine, rupe i vožnju po loše održavanim putevima. Iz tog razloga je dobio i nadimak „Land Rover za siromašne”.

Međutim, neki su ovaj automobil šaljivo zvali i “ŠALTER”, zbog kliznog otvaranja prozora.

Foto:
Fabien MORIN
 

Za našu priču je veoma interesantan podatak da se ovaj sjajni automobil proizvodio i u bivšoj Jugoslaviji.

Prvi ugovor o saradnji sa nekom jugoslovenskom firmom, Renault je potpisao sa ljubljanskim Litostrojem 1969. godine.

U novembru iste godine Litostroj je počeo licencnu proizvodnju modela Renault  4 pod imenom "Katrca" (Catherine). Bio je to najprodavaniji i najproizvođeniji Renault model u tadašnjoj SFRJ.
Litostroj je, istovremeno, po licenci proizvodio i transmisije za Renault vozila montirana u Sloveniji.

Foto: Charles01

Međutim, do totalnog zaokreta dolazi već 1972. godine kada IMV iz Novog Mesta potpisuje ugovor sa francuskim Renaultom i počinje takođe sa proizvodnjom modela Renault  4, a kasnije i Renault 12, 16 i 18.

Nezavisno, u IMV se nastavlja  i sa proizvodnjom kamp vozila, kamp prikolica kao i putničkih i komercijalnih vozila sopstvenog dizajna.

Već 1976. godine IMV postaje drugi po veličini proizvođač automobila u Jugoslaviji, odmah posle kragujevačke Zastave. Između 1977. i 1990. godine sa proizvodnih traka u Novom Mestu je izlazilo između 25 i 50 hiljada automobila godišnje.

1988. godine Renault, kao manjinski partner, i IMV formiraju zajedničku kompaniju sa imenom REVOZ. U ranim 90im godinama REVOZ  postao je jedan od najvećih izvoznika (preko 5% ukupnog izvoza) i jedan od najvećih poslodavaca u Sloveniji (preko 2.000 zaposlenih).

Već 1991. godine Renault postaje većinski vlasnik REVOZ-a sa udelom od 54%. Osnovni plan je bio da fabrički kapaciteti budu dovoljni za snabdevanje velikog jugoslovenskog tržišta od preko 22 miliona ljudi. Međutim, raspad zemlje je totalno promenio koncepciju i pretvorio REVOZ u uspešno izvozno orjentisano preduzeće.

1992. godine je u Novom Mestu proizvedena zadnja, oproštajna serija od 1000 jedinica popularne „Četvorke“ sa oznakom "Bye Bye".

Foto: 
Beyond silence
 

Pored SFRJ, Renault 4 se proizvodio i u Angoli, Argentini, Belgiji, Gani, Zairu, Irskoj, Kolumbiji, Madagaskaru, Maroku, Portugalu, Obali Slonovače, Tunisu, Urugvaju, Čileu i Španiji,  

Matična fabrika  na ostrvu Ile Seguin u Billancourt-u, u zapadnom delu Pariza, zatvorena je 31. marta 1993. godine.

Za skoro trideset dve godine proizvodnje, u 16 zemalja, sa proizvodnih traka je sišlo 8.135.424 Renaulta  4, što ovaj model čini najprodavanijim francuskim automobilom svih vremena.

autor teksta Rajko Martinović

 

Komentari

comments powered by Disqus