Registruj se

Stil, performanse i slavno nasleđe

Kao i većina italijanskih kompanija koje se danas bave proizvodnjom automobila, i Maserati je rodjen kao mala porodična firma nastala iz čiste strasti prema četvorotočkašima i brzoj vožnji.

Foto:
Brian Snelson

Braća Maserati - Alfieri, Bindo, Carlo, Eltore, Ernesto i Mario, koja su udruženim snagama stvorila ovu, danas svetski poznatu, kompaniju su, svaki na svoj način, imali neke veze sa automobilima i automobilskim trkama.
Maserati je osnovan 1.decembra 1914. godine u Bolonji i odmah se orjentisao na proizvodnju trkačkih automobila. Međutim, sve je išlo veoma sporo jer nije postojala neka ozbiljnija produkcija što se tiče broja jedinica.

Naime, trojica od braće Maserati su, istovremeno, bila uključena i u proizvodnju trkačkih mašina za poznatu firmu Diatto, ali, s obzirom da je 1926. godine proizvodnja zaustavljena, u tom trenutku su rešili da se ozbiljnije pozabave proizvodnjom sopstvenih modela, što se, dugoročno gledano, pokazalo kao pravi potez.

Foto:
Maserati brothers
 

Agregati koji su ugrađivani u Maseratijeve modele su brzo povećavali svoju snagu, pa se vremenom došlo od 4, preko 6 i 8, do čak 16 cilindara ( u stvari radilo se od dve grupacije od po 8 cilindara, montiranih paralelno).

Veliki udarac za kompaniju je bila smrt Alfierija Maseratija 1932. godine, ali su braća stegla zube i nastavila ka zajedničkom cilju – produkciji najkvalitetnijih trkačkih automobila tog vremena. Samo pet godina kasnije, tokom 1937.godine, braća Maserati kolektivno prodaju svoje akcije Adolfo Orsiju, ali ostaju verni kompaniji i nastavljaju sa radom za nju.

Najvažnija promena koju je uveo Adolfo Orsi je promena lokacije proizvodnih pogona. Naime, Orsi je kompaniju preselio iz Bolonje u Modenu, gde se ona i danas nalazi.

A onda kreću sve sami uspesi modela koji su izašli iz Maseratijevih pogona.
Model sa oznakom Maserati 8CTF je svoj debi imao na Tripoli Grand Prix-u 1938. godine i pokazao se veoma dobro. To je navelo zaposlene u Maseratiju da naprave još tri identična automobila za sledeću trkačku sezonu.  

Foto:
David Merrett
 

1939. godine automobil sa nadimkom Boyle Special odnosi ubedljivu pobedu na Indianapolis 500 trci, a to mu uspeva i naredne 1940. godine.

Automobil je dobio gore pomenuti nadimak u čast  sponzora iz SAD koji mu je omogućio da učestvuje u trci koja je u to vreme važila za jednu od najbržih i značajnijih u Severnoj Americi.
Model Maserati 8CTF je pokretao agregat  od 8 cilindara, a pojavio se prvi put početkom 1938. godine kao odlična zamisao Ernesta Maseratija.

Porodica Orsi je prepoznala veliki potencijal modela pa je pružila značajnu finansijsku podršku u realizaciji ovog projekta koji je, zahvaljujući tome, napredovao veoma brzo. Kuriozitet je da je u automobil ugrađen motor od čak 365 konjskih snaga.

Ovaj moćni agregat, u kombinaciji sa impresivnom aerodinamikom i pouzdanošću, omogućio je čuvenom automobilu dve pobede van evropskog kontinenta 1939. i 1940. godine, a verovatno bi došlo i do treće da u sred trke nije utvrđeno da bolid ima neispravan točak.
Maserati 8CTF je u poseti Indijanapolisu ponovo bio tokom 1946. i 1947. godine kada je završio kao treći, odnosno četvrti u konačnom plasmanu. U takmičenju je učestvovao još 1949. godine,  ali tu trku nije uspeo da završi.

3.0 litarski Testa Fissa motor napravljen za učešće u ovom Grand-Prixu je po brzini mogao da parira moćnim agregatima Mercedesa, Auto Uniona i Alfa Romea, ali je pouzdanost bila ono što ga je stavljalo u drugi plan u odnosu na gore pomenute proizvođače.
I pored ogromnih uspeha modela 8CTF, Drugi svetski rat prekida sve napore ekipe iz Modene i značajno usporava razvoj kompanije. Međutim, i tokom ratnih godina, kompanija nastavlja da radi, a Benito Musolini  pred porodice Orsi i Maserati  dolazi sa zahtevom da konstruišu V16 automobil, tzv. Town car,  lično za njega koji bi bio brži od Porschea izrađenog za Hitlera. Na žalost, ova zamisao nije uspela.


Kraj Drugog svetskog rata donosi novo vreme za Maserati.
Fabrika iz Modene ponovo ulazi u ono što najbolje zna da radi – pravljenje odličnih  trkačkih automobila. Tada se pojavljuje model A6.  A sledeći korak je bio formiranje Racing tima kako bi se ozbiljnije konkurisalo Ferrariju i Alfa Romeu. Međutim, da bi se u tome uspelo, u Maseratiju su shvatili da su im za takav poduhvat potrebni novi motori i šasije. Na krilima svega toga stvoren je skoro nepobedivi tim i ,verovatno, jedan od najuspešnijih Maseratijevih automobila svih vremena  - A6GCM.

Foto:
Stahlkocher

1957. godina je zlatom upisana u istoriju ove kompanije. Naime, to je godina u kojoj je Maseratijev tim na čelu sa Huan Miguel Fanđom osvojio svetsko prvenstvo. Međutim, ovaj veliki uspeh prati i jedna teška nesreća.

Foto: wikipedia/
Iyvyi
 

12. maja 1957. godine Ferrarijev vozač Alfonso de Portago i njegov suvozač Edmund Nelson tragično su izgubili život vozeći prvu deonicu trke između mesta Cerlongo i Guidizzolo, na svega sedamdesetak kilometara od Breše.
To je bilo poslednje samostalno učešće tima u automobilskim trkama jer je vođstvo firme, zbog nesreće koja se desila, rešilo da Maserati više ne učestvuje u takmičenjima.

Ipak, kompanija nastavlja da proizvodi trkačke automobile, ali se polako orjentiše i na gradske četvorotočkaše. Prvi model iz ovog segmenta je bio Maserati 3500, napravljen na šasiji modela 5000.

Foto:
Abehn

Tokom šezdesetih godina kompanija izbacuje nekoliko novih modela. Vignale se pojavljuje 1962., zatim Mistral Coupe 1963., Spider 1964., i, kao vrhunac, Ghibli Coupe 1967. godine.

Iako je kompanija mogla da se pohvali vrhunskim modelima, već 1968. godine je došlo vreme za promenu vlasnika. Ovaj put Maserati dolazi u ruke francuskog Citroena. Sve u svemu, ovo preuzimanje od strane Francuza se pokazalo kao izuzetno dobar potez za obe kompanije. Citroen je, na ovaj način, došao do odlične tehnologije za izradu agregata, dok je Maserati dobio vrhunsku tehnologiju hidraulike od francuske kompanije.
U saradnji sa Citroenom se, tokom sedamdesetih, pojavljuju dva nova modela – Merak i Khamsin.

Foto:
Brian Snelson

Kada je, sredinom sedamdesetih, došlo do naftne krize, Citroen je bankrotirao. Maserati je, kao deo Peugeot-Citroen PSA grupacije, i sam povučen na dole. Samo zahvaljujući pomoći italijanske vlade, kompanija je uspela da preživi.

Novi život Maseratiju je 1975. godine udahnuo bivši reli vozač Alessandro De Tomaso koji je do tada upravljao Benelli grupacijom.

Međutim, tek 1993. godine, zahvaljujući FIATu, Maserati uspeva da povrati staru slavu!  Maserati postaje deo FIAT grupacije, a kompanija iz Torina u svog ekskluzivca iz Modene usmerava značajne investicije.
Već 1999. godine se pojavljuje model Maserati 3200 GT, kupe sa dvoje vrata i 3.2-litarskim turbo motorom L klase. Transmisija je, ovaj put, kreirana u Ferrariju koji je imao 50% vlasništva u Maseratiju (uprkos činjenici da je i Ferrari u tom trenutku bio vlasništvo FIAT-a).  Tada je i odlučeno da Maserati postane luksuzni brend Ferrarija.

Foto:
Thomas Doerfer

Tokom 2005. godine FIAT u potpunosti otkupljuje akcije Maseratija koje su bile u vlasništvu Ferrarija, nakon što je proizvođač iz Modene uložio ogroman novac u potpuno novi proizvodni pogon, za koji se može reći da i danas, nakon 11 godina od otvaranja, predstavlja jednu od tehnološki najnaprednijih fabrika na svetu.
 

Danas se Maserati može pohvaliti konstantnim rastom prodaje na tržištu SAD, ali i eksperimentisanjem sa plugin hibridnim motorima koji će, po nekim najavama, početi da se ugrađuju u modele ove kompanije već tokom 2017. godine.

Foto:
Typ932

Pored toga, treba naglasiti da kompanija iz Modene tržište osvaja modelima Quattroporte, Ghibli, GranTurismo, GranCabrio, a da se tokom 2016. godine očekuje i serijska proizvodnja SUV-a Levante kao i kupea Alfieri, koji je ime dobio u čast  Alfieri Maseratija(1887.-1932.) – jednog od braće koja su, sada već davne 1914.godine, osnovala ovu čuvenu kompaniju.

Autor teksta: Rajko Martinović

Komentari

comments powered by Disqus