Registruj se

Najave: Nissan IDS

Iako je Chevrolet Volt odvukao svu pažnju kada je reč o električnim automobilima, Nissan Leaf je i dalje najprodavaniji takav automobil na svetu sa preko 200.000 prodatih primeraka u poslednjih pet godina.

Dostupan u 46 država širom sveta, Leaf je dobio veliki broj nagrada za svoju ekonomičnost i "čistoću", a da Nissan vredno radi na nasledniku pokazao je ovogodišnji salon automobila u Tokiju. Na njemu je predstavljen IDS koncept, sa kojim japanski proizvođač vozila najavljuje kako bi sledeća generacija Leafa mogla da izgleda.

Jedna od velikih razlika između sadašnjeg Leafa i IDS koncepta je njegov dizajn, koji će sada biti značajno više sportski, ali i sam enterijer koji će biti prostraniji, čime se Nissan nada privući veći broj porodičnih kupaca.

Nissan kaže da je vožnja IDS-a kao odmaranje na kauču u dnevnoj sobi. Tokom sajma automobila u Tokiju, glavni inženjer Mitsunori Morita je odgovarao na pitanja novinara, i tom prilikom je izjavio da će vožnja IDS-a biti nešto najlakše u auto industriji.

Automobil ima veliki broj elektronskih pomagala, kao što su kočenje ukoliko sistem primeti da se automobil neće zaustaviti na vreme, i bolje ponašanje u krivinama u stilu sportskih automobila.

IDS odlikuje veoma nizak krov, koji je visok svega 1,380 mm, sa ciljem da se poboljša aerodinamičnost. Cela školjka je urađena od karbonfibera dok su gume jedne od najmanje otpornih u auto industriji. Ovaj koncept pokreće električni motor od 60kWh, a iako Nissan nije želeo da priča koliki je maksimalni domet između punjenja, Morita je naglasio da je on "veoma dugačak".

IDS koncept donosi još jednu veliku inovaciju, a ona se zove "Nissan Intelligent Drive". Sa njim, vozač će moći da podesi "Pilot" opcija, sa kojom bi bilo potrebno samo ukucati željenu adresu, a automobil bi zatim sam obavljao sve funkcije - vozio, kočio, nadgledao saobraćaj, znakove i semafore i dovezao vozača na željenu destinaciju. Za one koji ipak ne žele ovu opciju. IDS je dostupan i u "Manual" verziji gde će vlasnik moći da ga vozi kao i svaki drugi automobil.

Nissan se nada da će ponuditi ovu verziju u nekoliko serijskih automobila do 2020 godine, a nema sumnje da će Leaf biti jedan od njih.

Kada je reč o sledećoj generaciji Leafa, on bi se trebao pojaviti u prodaji do 2017 godine. Slično kao što je Toyota uradila sa Priusom, Nissan planira od Leafa da napravi poseban brend, gde bi pored hetča u ponudi bi i kupe i manji krosover. Iako Leaf svakako neće biti identičan IDS-u, publika već sada može da ima generalnu ideju kako će da izgleda i koju tehnologiju će koristiti.

Autor: Talladega

Slike: Nissan

brzabrzina.com

Komentari

comments powered by Disqus