Registruj se

Noviteti: Audi RS6 & RS7 Performance

Ne baš tako davno, BMW je objavio vest da njegovi M modeli verovatno neće prelaziti snagu od 600 ks.

Na taj način, najveći svetski proizvođač premijum automobila je još jednom ponovio da ne želi da se kocentriše na sirovu snagu već na upravljivost i na način na koji se snaga prenosi na asfalt.

Njegov veliki rival Audi očigledno nema tih briga i kompanija je upravo predstavila Performance opciju modela RS6 i RS7 i podigla snagu na najveći nivo sedana (ili kupea sa četvoro vrata kako Audi voli da ga naziva) i karavana preuzetog od Volkswagenove premijum divizije. Oba modela dele poznati 4.0L turbo V8 motor, koji razvija 552 ks i 699 Nm obrtnog momenta u standardnoj verziji, ali zahvaljujući većem turbu i izduvu snaga je povećana na impresivnih 605 ks i 750 Nm obrtnog momenta, što je za samo pet konja slabije u poređenju sa V10 motorom u novom R8 i identičnim brojevima u S8 Plus.

Pored motora, modifikacije je pretrpeo i osmobrzinskim automatski menjač, koji sada pruža kraće brzine i brže reaguje kada vozač stisne gas. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 3.7 sekunde, ili 0.2 sekunde brže nego kod standardnih RS6 i RS7. Audi takođe kaže da oba modela ubrzavaju do 200 km/h za 1.4 sekundu brže nego u prošlosti i da vreme sada iznosi 12.1 sekundu, što ih čini među najbržim automobilima u klasi. Maksimalna brzina će ponovo da bude limitirana na 250 km/h, ali ako kupac izabere opcioni Dynamic paket opreme, ona skače na 278 km/h na RS6, odnosno 304 km/h na RS7.

Ono šta je takođe impresivno je što potrošnja kod nijednog modela nije uvećana, mada sumnjamo da će vlasnike RS6 i RS7 takvi detalji interesovati. Sa dizajnerske strane, jedina promena su nove 21-inčne felne sa sportskim gumama, kao i nekoliko novih oznaka, pa samim tim je gotovo nemoguće primetiti razliku.

To i ne mora da bude mana i Audijevi RS modeli godinama dobivaju pohvale da su među najlepšim u klasi upravo iz razloga što ne preteruju sa dizajnerskim detaljima.

Za sada su potvrđene cene samo u Velikoj Britaniji, gde će kupci morati da izdvoje 86,000 funti (oko 119,000 evra ili 132,000 dolara) za RS6, odnosno 91,000 funti (oko 126,000 evra ili 140,000 dolara) za RS7.

Audi već sada prima porudžbinee, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima u februaru sledeće godine.

Autor: Talladega

Slike: Audi
brzabrzina.com

 

Komentari

comments powered by Disqus